O "piele" nouă din pietre antice

Într-unul dintre colțurile din Serbia, în orașul de Bach este o fortareata din secolul al XIV-lea. Acesta este considerat un monument de patrimoniu național. Acum 300 de ani, castelul a fost aruncată în aer și distruse.

Într- unul dintre colțurile din Serbia , în orașul de Bach este o fortareata din secolul al XIV-lea . Acesta este considerat un monument de patrimoniu național . Acum 300 de ani , castelul a fost aruncată în aer și distruse . Dar ea este încă sub asediu . Acum, principalul său inamic - timp .

" Încercăm să -l consolideze - spune arhitectul - restaurator Slavica Vujovic - dar structura clădirii este foarte instabil . Cărămizi de lut folosite în construcția de ziduri , distrus . Am constatat că , în unele locuri chiar nici un fundament . Și acest lucru are un efect negativ asupra stabilitățiiîntregii structuri . "

Pentru a salva cetatea a arheologilor au venit în ajutorul oamenilor de știință . Împreună, ei învață ceea ce se află în aceste ziduri vechi și că sub ele . Ei au decis să creeze un fond special și bucurați- le ziduri antice . Spetssostav dețin împreună întreaga structură și proteja de mediul înconjurător .

Spune inginerul Ognjen Rudich :
" Suntem în prezent testează un nou material de acoperire . Este complet compus natural , nu există nici un element toxice . Nu am putut sa-l bei dacă este necesar . "

Studiile științifice au concentrat pe crearea de materiale ecologice care pot proteja acest lucru și alte obiecte de patrimoniu cultural de efectele de apa rece , materia organică și coroziune chimică .

" Am dezvoltat două materiale inovatoare - spune inginerul Jon Ranogazhich - una de consolidare a structurii , iar al doilea - pentru a -l proteja . Acest amestec eco -friendly . Acestea sunt realizate din silicați și carbonați . Această compoziție este foarte similară cu cea utilizată înfabricarea de cărămizi și mortar vechi . "

Studiile de teren sunt ajuta oamenii de stiinta pentru a crea o imagine clară a modului în care s-au făcut cărămizi și mortar în Evul Mediu . Ei folosesc în laboratoarele lor, același lut și aceleași tehnici pentru a recrea materiale de constructii din timp . Este unul - la vârsta de artificialcărămidă .

Inginerul spune Snezana Vucetic , " a face cărămizi sunt procesul de îmbătrânire artificială . Suntem de lucru pe aceste sare , dioxid de sulf , carbon . Noi le și precum și substanțele poluante calde , microbiologice au înghețe în mod repetat " .

Apoi acoperite cu diverse realizări cărămizi amestecurile destinate . Efectele sunt analizate , și, astfel, devine clar care dintre amestecurile sa dovedit cel mai eficient .

" Cercetarile noastre - a spus Ognjen Rudich - au arătat că acest material are proprietati fotocatalitice . Este de auto-curatare si anti - bacteriene , distruge orice substanțe organice care pot deteriora suprafața de cărămizi . Deci,apariția de materiale protejate rămâne neschimbat . "

Aceasta planta de materiale de constructii a aderat , de asemenea, activitatea de cercetare . Ipsos și chit sunt fabricate aici, pe o scară comercială . Planta a devenit un teren de testare pentru oamenii de stiinta .

Spune directorul tehnic al plantei Rajko Travitsa : " Aceasta este o inovație foarte interesant , care poate îmbunătăți poziția noastră pe piață . Acesta este fabricat din materiale simple, care sunt usor de confundat . În cazul în care studiile arata eficienta acesteia , în termen de trei ani vom începe să livreze produsul pe piață " .

Oamenii de stiinta cred ca aceasta ar fi o veste bună nu numai pentru restaurarea unei cetăți antice din Serbia , dar și pentru păstrarea a mii de alte site-uri de patrimoniu din Europa .

Top